Zacznijmy:
Duży wybór rozmaitych serów z kategorii "białych", z których każdy jest inny i żaden nie przypomina naszego twarogu: ciekawy smak ma żelowata Urdă, Telemea przypomina nieco fetę, ale liderem jest odpowiednio przyprawiony w domu Caş.
źródło: http://dziennikwedrowny.blox.pl/2010/08/Co-warto-zjesc-w-Rumunii.html
Brânză to po rumuńsku ser, ale tym określeniem określa się również pewien rodzaj sera(wszystko w zależności od regionów). Poza tym wyczytałam, że tym mianem określa się tylko i wyłącznie sery białe czyli z poniższych wszystkie oprócz żółtych. Całkiem niezłe zamieszanie z tą 'brynzą' jest bo inne źródło mówi, że to sery owcze, ale Cas to też ser owczy, ale słodszy.
Piszę ten wpis... i im dalej brnę w temat tym mniej wiem. Ciężko to usystematyzować.
SERY BIAŁE:
1. Ardalena
Pochodzenie i wytwarzanie:
Ten niezwykły ser z mleka bawołów pochodzi z Transylwanii, w środkowej Rumunii. Dojrzewanie trwa ok. 12 miesięcy.
Wygląd i smak:
Ser ma zwartą konsystencję i czysty smak. Produkowany jest w kształcie dużego,żółtego dysku z licznymi dziurami wewnątrz.
Zastosowanie:
Ardalena nadaje się zarówno na przekąski jak i do tarcia lub gotowania.
2. Branza de Burduf
Wygląd i konsystencja:Ser Branza de Burduf wytwarzany jest z mleka owczego. Ser pokrojony jest na male kawałki, solony a następnie ręcznie wyrabiany w dużej misce z drewna. Później mieszaninę umieszcza się w owczym żołądku lub w owczej skórze, ktora wcześniej starannie została oczyszczona lub ww probówce z kory sosnowej. Jeśli ser jest w żołądku lub w skórze, może być tam przechowywany przez dłuższy czas.
Smak i zapach:Jeśli ser przetrzymywany jest w korze, wtedy ma specyficzny smak żywicy sosnowej.
Pochodzenie:Jest to ser pochodzący z południowo-wschodniej Transylwanii w Rumunii.
3. Telemea.
Wygląd i konsystencja:
Telemea (wymowa [teleˈme̯a]) to tradycyjny ser z Rumunii. Ser tworzony jest czasami z mleka krowiego, częściej z mleka owczego. Telemea przypominagrecki ser Feta, bulgarski/macedoński Sirene i serbski Sir. Telemea może mieć wysoki poziom zawartości wody, robiąc się półmiękkim, kremowym, białym serem. Ma ciężki posmak. Solony w solance. Przechowywany w drewnianych beczkach o nazwie putini, o masie ok.1 kg, i wymiarach 10,5x10,5x8-9 cm.
Smak i zapach:
Ser Telemea ma pikantny smak z posmakiem orzechowym, po dodaniu nasion cumin.
Podawanie:
Telemea jest podawany jako przekąska, do sałatek i dań takich jak omlet, naleśniki, ciasta. Czasem dodaje się ziarna kminu do zaostrzenia smaku.
4. Urda.
Wygląd i konsystencja:
Urdă (wymowa [ˈurdə]) jest serem pochodzenia Rumuńskiego. To biały, świeży ser o kruchej teksturze. Proces robienia jest podobny do tworzenia sera Ricotta.
W niektórych regionach, smak i wygląd jest podobny do Ricotty, ale w Transylwanii jego tekstura i smak bardzo się różnią.
Podawanie:
Jako przekąska, dodatek do naleśników.
Urdă (wymowa [ˈurdə]) jest serem pochodzenia Rumuńskiego. To biały, świeży ser o kruchej teksturze. Proces robienia jest podobny do tworzenia sera Ricotta.
W niektórych regionach, smak i wygląd jest podobny do Ricotty, ale w Transylwanii jego tekstura i smak bardzo się różnią.
Podawanie:
Jako przekąska, dodatek do naleśników.
5. Cas
Wygląd i konsystencja:
Caş (wymowa [kaʃ]) to ser produkowany w Rumunii. Jest tworzony poprzez dodawanie tłuszczu do świeżego mleka. Kiedy grudki się zbiorą, są rozgniatane i zbierane do materiałowego worka, podwieszane, co powoduje, że wszytko ładnie wycieka jak z sitka.
Ser ma kształt okrągły, łezkowaty, wysycha dopóki nie pojawi się kolor żółty i ostry smak. Caş jest używany do tworzenia innych serów jak: Brânză de Burduf czy Caşcaval.
Wygląd i konsystencja:
Caş (wymowa [kaʃ]) to ser produkowany w Rumunii. Jest tworzony poprzez dodawanie tłuszczu do świeżego mleka. Kiedy grudki się zbiorą, są rozgniatane i zbierane do materiałowego worka, podwieszane, co powoduje, że wszytko ładnie wycieka jak z sitka.
Ser ma kształt okrągły, łezkowaty, wysycha dopóki nie pojawi się kolor żółty i ostry smak. Caş jest używany do tworzenia innych serów jak: Brânză de Burduf czy Caşcaval.
SERY ŻÓŁTE:
1. Cascaval.
Wygląd i konsystencja:
Caşcaval to tradycyjne sery, specyficzne półtwarde z mleka krowiego lubowczego. Kilka rodzajów sera rumuńskiego Caşcaval mają status PDO w E.U. Ser jest bardzo podobny do serów bałkańskich, greckich i sycylijskich Caciocava.
1.1. Cascaval de Penteleu.
z mleka owiec z regionu Dobrudży.
W 2005 r. Unia Europejska przyznała Penteleu Chronioną Nazwę Pochodzenia.
2. Nasal.
Tradycyjny ser z rumuńskiego regionu Cluj, i ma taką samą nazwę jak miejscowość, gdzie jest produkowany. Dojrzewający ser z mleka krowiego.
Wygląd i konsystencja:
Caşcaval to tradycyjne sery, specyficzne półtwarde z mleka krowiego lubowczego. Kilka rodzajów sera rumuńskiego Caşcaval mają status PDO w E.U. Ser jest bardzo podobny do serów bałkańskich, greckich i sycylijskich Caciocava.
1.1. Cascaval de Penteleu.
z mleka owiec z regionu Dobrudży.
W 2005 r. Unia Europejska przyznała Penteleu Chronioną Nazwę Pochodzenia.
2. Nasal.
Tradycyjny ser z rumuńskiego regionu Cluj, i ma taką samą nazwę jak miejscowość, gdzie jest produkowany. Dojrzewający ser z mleka krowiego.
I tak wydaję mi się, że niedostatecznie wyczerpałam temat. Jakbyście się dopatrzyli błędów dajcie znać albo pytania - śmiało! Chętnie poszukam, dowiem się sama.
źródła:
http://www.seromaniacy.pl/
http://forum.gazeta.pl/forum/w,25616,38575367,,sery_sery_sery.html?v=2
wikipedia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz